بیانیه تروئیکای اروپایی در واکنش به توقف اجرای پروتکل الحاقی در ایران
وزرای امور خارجه سه کشور اروپایی عضو برجام طی بیانیهای از اقدام ایرن مبنی بر توقف اجرای پروتکل الحاقی ابراز نگرانی کرده و این اقدام را «خطرناک» و «ناقض برجام» خواندند.
به گزارش بیهق اندیشه وزرای امور خارجه سه کشور اروپایی عضو برجام (انگلیس، فرانسه و آلمان) روز سهشنبه با صدور بیانیهای به توقف اجرای پروتکل الحاقی در ایران واکنش نشان دادند.
دومینیک راب وزیر خارجه انگلیس، ژان ایو لودریان وزیر خارجه فرانسه و هایکو ماس وزیر خارجه آلمان در ابتدای این بیانیه مشترک اظهار داشتند: «ما وزرای خارجه فرانسه، آلمان و بریتانیا عمیقاً از اینکه ایران از امروز اجرای پروتکل الحاقی و شفافیت در اقدامات خود تحت برجام را تعلیق کرده است، نگرانیم. اقدامات ایران به معنای نقض هرچه بیشتر تعهداتش ذیل برجام است و نظارتهای پادمانی آژانس بینالمللی انرژی اتمی را به میزان چشمگیری کاهش میدهد.»
در ادامه این بیانیه آمده است: «سه کشور اروپایی به اتفاق یکدیگر تأکید میکنند که این اقدام ایران ماهیت خطرناکی دارد. این اقدام دسترسی آژانس بینالمللی انرژی اتمی به اماکن و اطلاعات مرتبط با مسائل پادمانی را به میزان قابلتوجهی محدود میکند. این اقدام همچنین توانایی آژانس بینالمللی انرژی اتمی در نظارت و راستیآزمایی برنامه هستهای ایران و فعالیتهای هستهای مربوطه اجرای مسئولیت گزارشدهی طبق قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد را محدود میکند.»
وزرای خارجه سه کشور اروپایی عضو برجام در پایان این بیانیه اظهار داشتند: «ما از ایران میخواهیم که همه اقداماتی که شفافیت را کاهش میدهد، متوقف کرده و همکاری کامل و بهموقع با آژانس بینالمللی انرژی اتمی را تضمین کند.»
جمهوری اسلامی ایران در حالی از روز بامداد سهشنبه ۵ اسفندماه مطابق مصوبه مجلس شورای اسلامی اجرای پروتکل الحاقی را متوقف کرده است که پیش از این اقدام به طرفهای اروپایی برجام هشدار داده بود که در صورت عمل نکردن آنها به تعهداتشان، اجرای پروتکل الحاقی را متوقف خواهد کرد.
این اقدام هستهای ایران وفق بندهای ۲۶ و ۳۶ برجام و در پاسخ به کوتاهیهای مکرر و مداوم طرفهای اروپایی برجام در عمل به تعهدات خود انجام شده است.
مقامات ایرانی در سطوح مختلف بارها به طرفهای اروپایی برجام هشدار دادهاند که در صورت عمل نکردن به تعهداتشان، روند تعدیل تعهدات هستهای ایران همچنان ادامه خواهد یافت.
ایران از اردیبهشتماه ۱۳۹۸ (یک سال پس از خروج آمریکا از برجام) در واکنش به کوتاهی طرفهای اروپایی برجام طی چند مرحله اقدام به کاهش تعهدات هستهای خود کرده است.